Liikkuminen
Terveyttä edistävä liikkuminen ja liikunta
Jokainen liike, joka liikuttaa kehoamme tai muuttaa asentoamme, on terveyttä edistävää. Tämänhetkisen tutkimustiedon valossa pitkäkestoinen paikoillaan oleminen eli istuminen ja makaaminen ovat todella haitallista terveydellemme. Tutkimukset kuitenkin antavat näyttöä siitä, että paikallaan olemisen tauottaminen tuo terveyshyötyjä. UKK-instituutin liikkumisen suosituksessa suositetaan tauottamaan paikallaan olemista aina kun mahdollista sekä liikkumaan kevyesti mahdollisimman usein. Kevyt liikkuminen on esimerkiksi keveiden kotitöiden tekemistä.
Säännöllisen liikkumisen terveysvaikutukset:
- Parantaa heikentynyttä sokeriaineenvaihduntaa
- Vahvistaa luustoa
- Helpottaa stressinhallintaa
- Alentaa kohonnutta verenpainetta ja korkeaa kolesterolia sekä pienentää liikapainoa
- Ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia, tyypin 2 (aikuisiän) diabetesta ja tuki- ja liikuntaelinten sairauksia
- Parantaa tasapainoa, vähentää kaatumistapaturmia, edistää toimintakykyä ja itsenäistä selviytymistä ja vähentää dementian ja Alzheimerin taudin todennäköisyyttä
- Kohtuullisesti kuormittava liikunta tehostaa elimistön puolustusreaktioita ja mahdollisesti estää virustauteja.
- Parantaa mielenterveyttä ja henkistä hyvinvointia
Lue lisää liikunnan terveysvaikutuksista UKK-instituutin sivuilta.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Kuntoliikunta, urheilu ja ripeä liikkuminen sekä raskaat kotityöt kuten haravointi ja lumen kolaaminen ovat kaikki hyvää terveysliikuntaa. Tärkeää on, että liikkuminen toistuu riittävän usein ja pitkään ja että se on kuormitukseltaan kohtalaista tai rasittavaa. UKK-instituutti suosittaa liikkumaan reippaasti 2 tuntia ja 30 minuuttia viikossa TAI liikkumaan rasittavasti 1 tunti ja 15 minuuttia viikossa. Lisäksi suositus on lihaskuntoa ja liikehallintaa ylläpitävää tai kehittävää liikuntaa kaksi kertaa viikossa.
Reipas liikkuminen hengästyttää lievästi. Reipasta liikuntaa ovat esimerkiksi kävely, sauvakävely, marjastus, metsästys, työmatkaliikunta ja raskaat koti- ja pihatyöt. Rasittava liikunta hengästyttää selvästi. Rasittavaa liikuntaa ovat esimerkiksi juoksu, maila- ja pallopelit ja kuntouinti.
Voit lukea terveydelle merkityksellisten askelten määrästä Sydänliiton sivuilta.
Miten lähteä liikkeelle?
Aluksi, muista että jokainen liike ja astuttu askel on merkityksellinen terveydellesi. Iloitse kaikista kertyneistä askelista. Koska liikkuminen on ns. täsmäase sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa eli sen vaikutukset eivät ole pitkäaikaisia, on tärkeää, että liikkumisesta tulee päivittäinen ja viikoittainen rutiini. Jotta liikkumisesta tulee rutiini, liikkumisesta pitää olla nautinnollista ja hauskaa.
Mieti millainen liikkuminen motivoi sinua ja saa sinulle hyvän mielen. Kaikkien ei tarvitse noudattaa kuntosalilla tiukkaa ohjelmaa tai juosta maratonia. Voit kokeilla useita eri liikkumisen muotoja ja etsiä itsellesi sopivimman. Tärkeintä on, että koet liikkumisen hauskana!
Liikkumisen vinkkejä ja motivaatiota liikkumiseen voit saada Vertaistervarit-ryhmästä. Katso Tapahtumat-sivulta seuraava alkava ryhmä ja ilmoittaudu mukaan!
Voit lukea vinkkejä miten lähteä liikkumaan UKK-instituutin sivuilta.
Lähteet:
UKK-instituutti. Liikkumisen suositukset. Haettu 10.3.2021. https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-suositukset/
Terveyskirjasto. Terveysliikunta – kuntoa, terveyttä ja elämänlaatua. Haettu 10.3.2021. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00934